Arquitectura inspirada en la Natura

“Mireu la natura, i tot seguit, ho entendreu millor”.

Aquesta cita, que s’ha atribuït a Albert Einstein, dóna veu a una idea clau en el replantejament actual de l’món.

Encara que el terme “biomimicria” és bastant recent, el concepte, com s’ha observat en entrades anteriors, és antic. De fet, ja des de l’època primitiva, els humans han hagut d’inventar i desenvolupar eines i construccions funcionals inspirades en la natura. No obstant això, es pot dir que ara hem perdut la fusió i el respecte cap a la natura. Si pensem en la crisi ambiental actual, arribem inevitablement a la conclusió que aquesta és tota la conseqüència de les nostres pròpies accions. L’arquitectura ha evolucionat substancialment en els últims anys i dècades, però malgrat aquest fet, la gran majoria dels projectes d’edificació que s’estan duent a terme actualment gairebé no són diferents als dels últims 200 anys. Aquestes noves tècniques són, per la majoria de les persones, una simple curiositat arquitectònica o un exemple de creativitat artística, tot i que a molta distància de la vida quotidiana de la majoria de les persones. L’ús de tècniques tradicionals no és inherentment una cosa dolenta, però la veritat és que els mètodes de construcció originats en l’era industrial són especialment perjudicials per a la vida a la terra. Es tracta d’edificis eficients, però no són efectius: redueixen la necessitat de l’esforç humà alhora que carreguen la resta de la natura amb aquest mateix esforç.

A continuació, aquestes reflexions ens porten a repensar què és practicar l’arquitectura en un món on és imprescindible actuar de manera sostenible i responsable. L’arquitecte, més que mai, ha de desenvolupar una consciència crítica i en general ha de demostrar que només mitjançant l’ús d’una arquitectura sostenible, que s’inspira en els mecanismes eficients de la natura, podem reconstruir la connexió profundament arrelada de l’home amb la natura. En termes arquitectònics, el “pensament biomimètic” fa referència a una investigació exhaustiva sobre mecanismes biològics, que enriqueixen el nostre concepte de sostenibilitat. L’objectiu? Restablir tots els funcionaments i solucions que la natura ens ofereix per augmentar el benestar de la humanitat.

Imagineu un edifici com un arbre i una ciutat com un bosc

Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things (2002), un treball fonamental per a tots aquells que vulguin formar part d’una nova revolució industrial basada en la prosperitat econòmica, la igualtat social i la intel·ligència.

Les semblances entre els edificis i els éssers vius són més abundants del que molts podrien adonar-se’n. Per tant, l’arquitecte ha de tenir en compte que l’edifici de el futur ha de semblar i sentir-se molt més com un organisme viu quant a la seva capacitat de respirar, suar, adaptar-se a les condicions externes i a el cicle de la vida. És a dir, viurà i morirà. Què passa després de la seva “mort”? Braungart i McDonough insisteixen en la idea de reciclar, tornar a presentar i reinserir materials en un nou cicle de vida. Han afirmat que les substàncies que formen éssers vius s’utilitzaran per generar nova vida en el futur: així mateix, el rebuig d’un edifici no serà deixalles, sinó que es transformarà en els nutrients necessaris per donar vida als nous productes. És així com encara es pot enriquir la noció arquitectònica de biomimicària, el que significa no només augmentar els fruits dels nostres esforços trobant inspiració en la naturalesa, sinó també qüestionar des del principi el valor que tenen determinats materials, dissenys i mètodes de construcció en relació a un principi rector d’admiració sagrada cap al nostre entorn. Què vol dir això? Semblant a el funcionament de la naturalesa, minimitzar la necessitat de materials de producció i el consum d’energia són dos dels principis clau que cal incloure en el disseny biomimètic.