El Sahara Forest Project, un ecosistema àrid

El naixement de l’arquitectura

Com s’ha emfatitzat un cop més durant l’última COP25, avui més que mai som conscients que la relació entre l’home i la natura ha canviat de forma radical al llarg de el temps, conseqüència, en part, d’una falta de maduresa per el que fa al nostre paper en el món. Si en l’època primitiva la relació era la d’una espècie intrínsecament lligada al seu ecosistema, aquesta interacció s’ha anat desequilibrant, fins arribar a la dominació completa per l’home sobre el seu medi. La natura és l’hàbitat primordial, la llar de tots els éssers vius, les evolucions s’han basat en l’adaptació a aquest mitjà. No obstant això, el nostre concepte de “viure a la natura” ha rebut fortes influències històriques, ideològiques, polítiques i econòmiques derivades de cada època humana, allunyant-se així d’aquest principi natural ancestral. Des dels seus orígens, l’arquitectura ha estat tant en perfecta harmonia com en plena contraposició amb el sublim de l’ambient natural.

Com va començar l’ésser humà a “generar arquitectura”? L’arquitecte genovès Renzo Piano afronta aquest tema resumint en un concepte molt senzill:

La d’l’arquitecte és una artesania antiga com caçar, pescar, conrear i explorar. Després de la recerca del menjar … va arribar la de la llar. A un cert punt, l’home, insatisfet dels refugis oferts per la naturalesa, es va convertir en arquitecte.

Els orígens de la construcció arquitectònica deriven de la necessitat de l’home de refugiar-se, des de les més simples habitatges primitives fins l’enorme complexitat de les majors obres estructurals humanes. El procés d’industrialització i el desenvolupament de la tecnologia s’han convertit en una arma de doble tall; avui hem de reflexionar sobre les fronteres que separen la llar de l’mig, aconseguint apropar-nos a ell de nou, aprofitant els avenços tecnològics sense danyar l’ecosistema. La biomimètica és un dels conceptes fonamentals per aconseguir que l’arquitectura restableixi aquesta relació inicial harmònica i sensible, d’acord amb les noves necessitats i preocupacions de l’era actual.

Un futur sostenible

L’empresa Exploration, fundada per l’arquitecte Michael Pawlyn el 2007, representa un dels grups de recerca més avançats sobre aquestes línies conceptuals. L’equip crea arquitectura inspirada en processos naturals, traient profit de les innovacions tecnològiques més recents per construir un món més sostenible. El projecte més ambiciós de Exploration és el Sàhara Forest Project, que planteja la creació de nous entorns arquitectònics en harmonia amb un hàbitat natural aparentment hostil. Pawlyn i l’equip demostren que, de fet, sí que és possible habitar zones tan adverses com són les grans àrees desèrtiques d’Àfrica central usant l’enginy de la natura.

Concepte d’un prototip de l’Sàhara Forest Project a Tunísia.

El projecte es presenta com un potencial model a ser aplicat en altres zones de l’món amb característiques compartides, i busca formar part d’un projecte de reforestació i repoblació a nivell global com a solució als problemes de superpoblació mundial, generant vida, menjar i aigua orgànicament en zones de recursos escassos.

Aquest complex arquitectònic està perfectament adaptat a les extremes temperatures de desert i fins i tot aconseguiria l’autonomia aprofitant aquells recursos que sí que es troben en abundància en l’ambient desèrtic marí: el sol, el vent i l’aigua salada. Aquestes són les principals fonts per potenciar els ecosistemes desèrtics, amb l’objectiu que siguin eficients, autosuficients, sense produir cap tipus de rebuig tòxic.

El complex arquitectònic compta amb uns amplis hivernacles autosuficients, capaços d’obtenir aigua, absorbint de l’aire a través d’un sistema de reixetes i uns condensadors situats al sostre. Aquest mecanisme pren inspiració de l’procés vital d’un tipus d’escarabat (Stenocara gracilipes) que viu al desert. L’escarabat de l’Namib condensa la humitat de l’aire i fa servir la morfologia del seu exosquelet per reunir la humitat en gotes més grans, que finalment el proveeixen d’l’aigua necessària per sobreviure. Aquesta bio-inspiració permet a aquesta zona, en principi molt àrida i escassa en recursos, transformar-se en un espai biològicament actiu i productiu, i ric en vegetació i en vida.

Segons un estudi de la NASA, cada metre quadrat de desert rep entre 2000 i 3000 KW / h d’energia solar a l’any. Això vol dir que el Sàhara podria produir més de set vegades la demanda d’energia elèctrica de tot Europa i de el nord d’Àfrica, amb gairebé zero emissions de carboni. L’equip de Exploration va estudiar un sistema de miralls per incrementar la radiació solar i la producció d’electricitat, per tal d’impulsar una central elèctrica encara més productiva. L’aigua desmineralitzada que necessita una central d’aquestes característiques prové, en aquest projecte, dels hivernacles mateixos. Per completar el sistema, la calor que es produeix per obtenir electricitat serveix per incrementar la condensació i obtenir una major quantitat d’aigua.

Les zones d’ombra que produeix l’estructura són útils per al cultiu de vegetals, mentre que la sal acumulada en els condensadors dels hivernacles es pot reorientar cap a materials de construcció sostenibles (creant, per exemple, maons de sal especialment lleugers).

De retorn a la naturalesa

Aquest cas ens permet reflexionar sobre el potencial d’espais i propietats aparentment adversos o inhòspits. En realitat, tota vida amaga una gran quantitat d’elements que contribueixen a l’equilibri de l’ecosistema i la supervivència de la mateixa espècie. Hi ha infinitat de recursos que els humans podem aprofitar per desenvolupar solucions inspirades en la natura.

Hi ha una enorme quantitat de possibilitats tecnològiques, però ¿podem renovar la relació amb la natura a través de la tecnologia? En aquest context, el factor humà ha estat el detonant que ha desestabilitzat la situació actual; d’altra banda, pot representar la clau per tornar a apropar-nos de forma sostenible a l’ecosistema global.

Escrit per Elena Casalino / editat por Zoe Thomson