Quin és el tresor més valuós de la Terra?

Alguna vegada has pensat què fa a l’planeta Terra realment especial? ¿El Sol? Les plantes? ¿Els animals? Crec que l’aigua és el tresor més valuós del món!

L’aigua fa que el nostre planeta sigui únic; enllaça i connecta a tots els éssers vius. Gairebé arreu hi ha aigua, també hi ha vida i aquesta és la raó per la qual els científics la busquen intensament a Mart! Aquesta molècula bàsica però alhora complexa és indispensable per a la vida. Com sabeu, el nostre cos està format per entre un 50 i un 70% d’aigua i el mateix s’aplica al nostre gos, gat, etc. Impressionantment, les meduses estan gairebé compostes ‘pel 100% d’aigua!

L’aigua és literalment part de nosaltres i està al nostre voltant. De fet, 2/3 de el planeta està cobert per aigua. Els oceans atresoren la major part de l’aigua, encara que només el 3,5% és realment aigua dolça, de fet la principal font d’aigua potable. A més, aquesta petita fracció d’aigua potable no es distribueix homogèniament a tot el món i ni tan sols està present en “forma” líquida a tot arreu.

Pots imaginar-te a tu mateix en una de les regions més desèrtiques de l’món i trobar-te envoltat d’aigua? L’àrea circumdant de Lima, al Perú, per exemple, està considerada una de les regions més seques de l’món i gairebé mai plou. No obstant això, gràcies a l’excepcional característica climàtica d’aquesta zona, les denses boirines procedents de l’Oceà Pacífic queden bloquejades pels Andes, fenomen que genera un “sòl fèrtil” per als “grangers de boira”. Els agricultors de boira fan servir simples xarxes col·locades en els cims de pujols d’àrees amb boira persistent per induir la condensació d’aigua de la boira i recol·lectar-per a fins domèstics o agrícoles.

El moviment “peruans sense aigua” (MPSA) va decidir començar amb aquest barat, simple però eficient equip per recol·lectar aigua de boira i distribuir-la a les comunitats que viuen en àrees urbanes marginades i pobres amb accés inadequat a l’aigua. Gràcies a aquesta posició geogràfica i climàtica específica, en condicions ideals, cada xarxa instal·lada podria recol·lectar fins a 400 litres per dia. Des de 2005, el MPSA, recolzat per socis internacionals, va instal·lar al voltant de 1550 xarxes i capacitar a les comunitats locals per usar-les i mantenir-les. Fins ara, al voltant de 60.000 persones poden arribar a beneficiar-se d’aquest sistema que representa una millora potencial per a aquestes comunitats on la manca d’aigua potable i sanejament és un problema greu.

A l’igual que el Perú, el nord de Xile té àrees extremadament desèrtiques i condicions geoclimàtiques similars. Aquí, científics de la Universitat Pontifícia de Xile, a Santiago, en col·laboració amb investigadors de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), estan recol·lectant aigua potable de la boira costanera.