Zebres, vaixells i camuflatge

A la fi de la Primera Guerra Mundial, la Gran Bretanya s’enfrontava a el desgast prolongat de la seva flota marítima després d’anys de conflicte. Els U-Boot, naus submarines de l’exèrcit alemany, torpedeaban de forma extraordinàriament efectiva els vaixells mercants i de defensa de la triple entesa, posant en serioses dificultats el control i manteniment de les seves rutes marítimes d’abastament. Per intentar revertir aquesta situació, una de les respostes va ser l’anomenada “Dazzle Section”. Es tractava d’una nova divisió naval mercant pintada d’una forma molt diferent al vist fins llavors. El gris metall, clàssic en els vaixells de l’armada, va ser substituït per xocants patrons de ratlles, generalment en blanc i negre, que alteraven la percepció pel que fa a magnitud de l’vaixell i distància a la qual es trobava l’observador.

L’estratègia no era la de mimetitzar si no la de fer-se veure d’una forma distorsionada, alterant la percepció de la posició i trajectòria de la nau perquè els submarins errasen el tir dels seus torpedes. Aquesta distorsió de la perspectiva seria creïble només quan el vaixell es trobés relativament lluny però aquest era un factor clau de l’atac dels O-Boot. Els submarins havien d’actuar necessàriament des de lluny. Hi havia dos motius importants per a això: evitar un contraatac des del vaixell i la necessitat que el torpede necessitava fer un recorregut mínim perquè estigués correctament armat.

La distància era important i aquest era el punt feble que explotava aquest tipus de camuflatge. Enmig d’el mar, sense cap referència cartogràfica possible, la detecció de la posició i trajectòria semblava una tasca difícil. La identificació de l’tipus de vaixell permetia conèixer les seves dimensions i d’aquesta manera poder operar certs càlculs trigonomètrics. Determinar cap a on anava la nau de la forma més exacta possible era una tasca determinant. Un error d’unes desenes de graus feia que el torpede no fes blanc. Alçat el periscopi, només l’experiència i agudesa visual de l’comandant permetien el tir. Parlem d’una època en què el radar o el càlcul numèric assistit per computador no existien. Per això, la interpretació humana era determinant i en això és en el que es basaria l’engany de què estaríem parlant: El camuflatge disruptiu.

Aquest tipus de camuflatge, atribuïda a l’artista marí Norman Wilkinson, jugava amb alterar la perspectiva de l’observador usant patrons que distorsionaren les veritables formes de l’vaixell. Per evitar qualsevol contraintel·ligència no existien dues naus amb el mateix patró, evitant així qualsevol entrenament de l’ull de l’enemic.

Encara que hi ha evidències de la utilitat d’aquest tipus de camuflatge, el certa és que mai s’ha pogut estimar la seva eficàcia davant els O-Boot. En qualsevol cas tal manera de pintar va entrar aviat en desús, en part a causa de el cost que suposava la personalització i manteniment d’aquest tipus de camuflatge ia l’arribada de les tecnologies de detecció com el radar, que prescindia de tota interpretació humana, fins llavors essencial .