BioSTEAM arrenca amb el nou curs escolar

Coincidint amb l’inici de curs escolar, s’ha començat a implantar el programa educatiu BioSTEAM en els centres educatius catalans, una assignatura optativa que s’ofereix als alumnes de tercer i quart d’ESO. BioSTEAM és una proposta pedagògica que connecta l’àmbit de les ciències i la tecnologia amb l’observació de la naturalesa com a font d’inspiració per a la innovació i la millora de la qualitat de la vida humana amb la finalitat de construir, entre tots, un futur sostenible .

Impulsat per la Fundació Biomimetics Sciences Institute (BSI), el programa pretén despertar la curiositat científica a partir d’exemples sorprenents d’adaptació i de el desplegament d’estratègies per part de moltes espècies.

Mitjançant la manipulació i l’experimentació, els alumnes integren aquests aprenentatges biomimètics desenvolupant els seus propis projectes, després de participar en tallers i en activitats de descoberta al laboratori. Aquest aprenentatge està molt orientat als treballs per competències i a el desenvolupament de soft skills, com la capacitat de col·laboració en equip, la comunicació, el pensament orientat a la resolució de problemes o a la presa de decisions en un context de Design Thinking bioinspirat.

Com a part integral d’aquest enfocament, BioSTEAM pretén despertar la consciència que els humans són també naturalesa, fet que comporta un canvi de valors i actituds que ens fa replantejar l’actual concepte de progrés en clau sostenible i que ens convida a tenir en compte l’impacte de les nostres activitats des d’un punt de vista ètic, econòmic ambiental i social.