Ciències sense fronteres (ni edats)

“La naturalesa té milions de respostes esperant una bona pregunta”. Amb aquesta reflexió, inspirada en el pensament de l’enyorat Jorge Wagensberg, vam rebre el passat 17 de maig prop de 200 estudiants d’ESO que van venir a l‘NAT, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ​​per participar al IV Congrés de Joves Científics i Científiques de Catalunya, organitzat per l’Institut de Ciències de l’Educació. Aquesta iniciativa no només pretén despertar el gust pel coneixement i la curiositat científica sinó que posa l’accent en la paritat de gènere en un àmbit que arrossega de forma endèmica un clar dèficit femení.

Com peixos a l’aigua

Els nervis, barrejats amb les cares de son (alguns participants de Tarragona portaven a peu des de les 5 del matí), van deixar pas a la curiositat quan se’ls va parlar dels 2.400 litres d’aigua necessaris per produir una hamburguesa i de la immensa petjada hídrica que generem amb els nostres consums, la nostra alimentació i el nostre estil de vida. Per a la majoria va ser la primera vegada que sentien parlar de la biomimètica i que existissin escarabats com el Stenocara, capaços de sobreviure en el desert captant la mínima humitat de l’aire i inspirant “atrapahumedades” gegants que proporcionen aigua potable per als humans.

Durant dues hores els cinc grups d’investigadors van anar recorrent a contrarellotge la biblioteca i els diferents espais expositius del museu en la recerca de pistes sobre diversos aspectes de l’aigua, acompanyats en tot moment pels coach científics de l’Institut de Ciències biomimètiques. Amb un condicionant que a molts dels participants fer-gratar el cap: calia superar les proves sense accés a internet ni mòbil a la butxaca.

El primer aprenentatge que s’extreu d’una experiència com aquesta és col·laborar amb companys i companyes que fa escassos minuts que acabes de conèixer. En aquest cas, estudiants de cinc centres que es van distribuir en els equips de treball: La Salle Bonanova, Escola Virolai, INS La Garrotxa, INS Montsuar, Col·legi Oms i de Prat i l’INS Joaquín Bau.

Art i ciència, creativitat al quadrat

Els grups de recerca, després de treballar dur en diverses qüestions que, per la seva complexitat, no permetien una solució immediata, van presentar les seves conclusions a última hora del matí.