Ruta biomimètica per Barcelona

Barcelona és una ciutat amb una superfície densament urbanitzada. Explica Xavier Querol, professor i investigador de l’ Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) , que la població europea viu “empaquetada en ciutats”, i que a “Barcelona som moltíssims en poc espai “. Això provoca un allunyament poblacional de la natura i una urbanització de la vida, que poc respon a la naturalesa humana.

Des del segle XIX han estat molts els intents per ” naturalitzar la ciutat “. És l’exemple més característic el pla de Ildefons Cerdà per a l’ Eixample (1860), una estructura ortogonal que es va disposar aprofitant la direcció dels vents per facilitar la renovació de l’aire i que comptava amb un repartiment uniforme de zones de serveis i parcs. En teoria, aquest projecte urbanístic aprofitaria la emmarcada i reduïda disposició geogràfica de la ciutat, comprimida entre Collserola, el mar, Montjuïc i el Besòs , però avui en dia està clar que no s’han complert els objectius i la major part de el districte està dedicada a el cotxe, deixant poc espai a l’vianant i la natura .

Però malgrat aquesta desnaturalització que impera a Barcelona, ​​encara hi ha molts llocs i espais de la ciutat que respiren inspiració biomimètica i ens apropen a la natura.

1. Jardí Botànic . Aquest jardí situat a Montjuïc és un homenatge a totes les regions qualificades com mediterrànies de l’món , que ocupen un 5% del nostre planeta i no es limiten a el “mare nostrum “.

És un ambiciós projecte de l’Ajuntament de Barcelona, fundat el 1999, que tenia la intenció de recuperar un espai abandonat i maltractat i convertir-lo en un espai per a la ciutadania. Avui dia és un dels espais naturals més interessants de la ciutat i la seu de l’imprescindible Institut Botànic de Barcelona .

botànic barcelona

Direcció: Carrer Doctor i Font Quer , s / n.

2. La Font de l’ Gat , al Poble -sec , té una història que es remunta a l’Exposició Universal de 1929. Està localitzada en els jardins de Laribal de Montjuïc i té una terrassa amb uns tarongers on la natura és la protagonista. Asseguren els propietaris que els espais verds que envolten el bar “fan que sentis com si la ciutat hagués desaparegut “. Un lloc ideal on prendre alguna cosa a la muntanya més monumental de Barcelona.

font de l'gat barcelona

Direcció: Passeig de Santa Madrona, 28.

3. La Sagrada Família Tot i que no és un edifici “viu” ni té una connexió directa amb la naturalesa, el seu disseny és indiscutiblement biomimètic: còpia l’estructura d’un bosc en les seves columnes interiors.

Així i tot, la Sagrada Família és un exemple d’una biomimètica ja antiquada, que té una component més estètica i que ha evolucionat a una nova arquitectura biomimètica més moderna com la Gherkin Tower de Londres, que imita el sistema respiratori de les anemones per consumir menys i contribuir a la creació d’una ciutat més sostenible.

sagrada família barcelona

Direcció: Carrer de Mallorca, 401.

4. Parc Cervantes . La cultura catalana està molt vinculada a les roses gràcies a la festa de Sant Jordi. Barcelona també té una història molt connectada a aquestes flors: entre 1929 i 1936, la capital catalana acollia el concurs internacional de roses al Palau de Pedralbes. Amb l’esclat de la Guerra Civil, però, la celebració es va aturar.

Anys més tard, es va voler recuperar aquesta tradició i el Parc Cervantes es va convertir en el centre neuràlgic de la cultura de les roses barcelonines. Després d’intents fallits en la dècada dels 80 per reviure-ho, ha estat des del 2001 que Barcelona ha aconseguit renovar els vincles amb la tradició jardinera amb el concurs d’hibridació de noves roses que té lloc en aquest parc, un imprescindible punt natural de Barcelona .

parc cervantes barcelona

Direcció : Av. Diagonal, 706.

5. Hotel Alma . La terrassa de l’hotel , en ple Eixample, et transporta lluny de Barcelona. És un oasi verd en ple pulmó barceloní , i un lloc perfecte per degustar una carta amb pinzellades d’alta cuina en un ambient verd que s’allunya de l’estètica metal·litzada i robotitzada o clàssica i tradicional per la qual solen apostar els dissenyadors d’interiors en l’ món de la restauració.

hotel ànima barcelona

Direcció: Carrer de Mallorca, 271.

6. El Botànic . Probablement l’únic establiment de l’ Gaixample on pots prendre una copa envoltat de natura. El seu nom ho evoca tot: la seva terrassa és un jardí on el verd dicta la norma. Obert de 6 de la tarda fins entrada la matinada, aquest local nocturn és la proposta biomimètica més gai- friendly .

botanic barcelona

Direcció: Carrer de Muntaner, 64.