Un nou sentit per a la vacuïtat vital

Ens fa por assumir el buit. El entenem com un ens inabastable i negatiu. Ho podem veure en la vida diària: el buit de soroll, el silenci , encara que pot arribar a ser terapèutic, moltes persones tenen por i volen ocupar amb paraules. Ja ho deia Confuci , ” el silenci és l’únic amic que mai traeix “, una òptica oriental de el silenci que destaca una de les grans avantatges d’aquesta vacuïtat de paraules: l’excés és igual de negatiu .

En aquest sentit, les filosofies i religions orientals tenen una aproximació a la vacuïtat diferent de l’occidental. Com succeeix amb el silenci, l’absència no és un “no-ser” negatiu , sinó que és un estat diferent de la matèria . Per exemple, no parlar no vol dir deixar d’haver: un silenci pot ser tan positiu i explicatiu com una conversa. Apostar per repensar la vacuïtat a través de les filosofies orientals no és gratuït. L’ús de l’zero, encara que s’ha trobat a tot el món, en occident arriba a través de les cultures mesopotàmiques i sud-mediterrànies. Van donar una importància cabdal a l’absència, que s’havia de tenir en compte per explicar.

Buit no és absència de tot, és una altra forma de matèria.

A ” La plenitud de l’buit “, Trinh Xuan Thuan explora la interrelació entre la ciència contemporània i aquesta visió de l’buit (que no-res) oriental. Explica com el concepte de buit se sol entendre relacionat amb la fi de les coses, quan totes les partícules tenen una romanència de l’buit primordial. Abans d’existir les coses existia el buit . Però què era el buit? El buit, en aquest cas, era generador de vida i de tot el que coneixem. D’un buit sorgeix tot. Thuan el relaciona amb un text veda, tradició mil·lenària hinduista: “En aquell temps no hi havia estat, tampoc hi havia tret”. Buit no és absència de tot, és una altra forma de matèria .

A la fin, veient que la vacuïtat és dins de tot i alimenta tots els àtoms, només ens queda pensar en el buit com a sentit de la vida. Aquest fet ens permet abraçar els canvis i aprendre a valorar els successos vitals. Els delicats equilibris dinàmics que sustenten els processos de la vida es basen, precisament, en el balanç entre absències i presències . Ho podem apreciar en el desenvolupament de bacteris en un tanc de nutrients -emulado pel famós autòmat cel·lular creat els anys 70, ” el joc de la vida ” – o bé en el paper que juguen determinades espècies en ecosistemes evolutivament estables . Sense aquests buits, la vida seria senzillament impossible.