Capital i coneixement: una quimera?

La globalització , per l’aparició de les noves tecnologies, crea reptes a la comunitat internacional que no existien abans. Aquest procés inevitable ens allunya a tots nosaltres de el paradigma conegut, de l’paradigma on hem desenvolupat la nostra vida personal, la de la feina i la vida social, i ens porta a un terreny verge, encara per explorar .

Estem canviant d’estil de vida i ens sembla que és una cosa que ens ve imposat. Es creen paradoxes: molta prosperitat i a el mateix temps molt estrès; molta tecnologia a el servei de la nostra feina i a el mateix temps la sensació de treballar sense que es tingui en compte l’autonomia de decisió i la confiança; molta oferta d’oci i alhora una vida solitària i en soledat, sense conèixer els nostres veïns. Veiem que hi ha moltes coses que perdem, però obviem que també estem guanyant moltes altres. Davant d’això, es fa palesa la necessitat d’entendre que se’ns presenta una oportunitat per actuar diferent i canviar (o corregir) els sistemes.

 Hem de superar el “veure per creure” (veure el producte fet) per “creure per veure” (creure e impulsar idees i estratègies)

 La importància ara radica en la comprensió de el nou paradigma. I això no sembla fàcil perquè la comprensió haurem d’afegir també l’adequació dels comportaments i la disposició de noves eines. L’aspecte més crucial de el nou paradigma ve definit per entendre la nova lògica amb què es regeix. Ja no es tracta de ” veure per creure ” (veure el producte fet) sinó ” creure per veure ” (creure en la idea estratègica per la qual s’aposta, que donarà com a resultat el producte).

Hem de explorar què més subjau en aquesta nova lògica i com afecta en l’evolució i les activitats, indubtablement condicionades per l’economia. Aquesta disciplina, que és conseqüència (que no premissa) de totes les coses que fem, és indispensable perquè qualsevol de les nostres activitats té un cost, els deutes que puguem generar tindran un termini i el que invertim voldrà sempre un retorn. Qualsevol professional que se senti emprenedor i vulgui introduir en el mercat innovació, trobarà la primera barrera a la recerca de capital, algú que cregui en ell i en nous projectes . No podem obviar una peça fonamental en la materialització de el coneixement: cal parlar de la economia de el coneixement .

 

EL intangible I EL TANGIBLE

Gràcies a el coneixement podem crear una cosa nova i valuós: indústria, empreses, organitzacions, productes … Però les creacions resultants d’aquest procés no només són materials, també podem extreure valuosos intangibles , com la importància de el coneixement d’un mateix, l’autorealització o l’exploració de les possibilitats de la creativitat humana. Malauradament, la lògica de l’capital és que res compte si no té mesura, es necessiten xifres i indicadors, però aquests només donen una visió de retrovisor, de el passat, descuidant valors que ens permeten mirar endavant.

Aquests valuosos productes i recursos no poden néixer en la societat contemporània sense la inversió dels grups benestants i les elits econòmiques, reticents a explorar aquestes riques vies de coneixement, sense saber que són ells els que surten perdent. Hérault ja ho va anunciar: “el que no es pot comptar no compta” però “el que es pot comptar, no és”. En el consumisme i la compulsiva compra de béns innecessaris no hi ha satisfacció, és a invertir en valors intangibles on la trobarem .

 

EL VALOR DE LA CONNECTIVITAT

Perquè el capital comenci a valorar el coneixement i l’intangible és imprescindible la connectivitat : aconseguir que les idees d’uns siguin abraçades i adoptades pels altres i que, aleshores, s’aposti per crear de forma conjunta i connectada. El que hi ha, per tant, és buscar la complicitat de l’capital i ensenyar-li perquè val la pena el coneixement.