No errar és un error (molt comú)

Des de petits se’ns ensenya, de manera contradictòria, com reaccionar davant de l’error. Per exemple, quan aprenem a anar en bicicleta i caiem, se’ns diu que això forma part de l’aprenentatge: caure, fracassar o errar són una part més d’aquest procés cap a l’excel·lència. Tot i així, quan en la maduresa vam treure mals resultats acadèmics o vam començar un projecte d’emprenedoria i no té èxit, se’ns assenyala i acusa de fracàs, obviant que molts dels mètodes amb els que hem après són d’assaig i error.

Això crea una societat que no vol explorar per por a fracassar. Una societat que castiga l’ error encara que aquest formi part de l’procés natural d’aprenentatge. Una societat, doncs, que en canvi d’incentivar els mètodes naturals, es regeix per unes rígides i fictícies idees de l’èxit que no s’adeqüen a la realitat.

Sense fracàs no hi ha èxit i la natura ho sap: l’ADN permet un gran nombre d’errors per sortir més reforçat de el procés

Aquesta selecció de paraules (naturals, realitat, èxit fictici …) no és gratuïta. Aprendre a través de l’error és natural. Nilton Bonder recull en el seu llibre ‘ El secret judaic de la resolució de problemes ‘ el testimoni de la biòloga cel·lular Miriam Stampfer , que explica que l’ADN ha trobat la forma “perfecta” d’afrontar les seves limitacions, i és utilitzant un sofisticat sistema d’errors la reparació dels quals generarà nous mètodes més efectius de resolució de problemes. És a dir: l’ADN fa, escolta i jutja . Actua permetent que hi hagi un gran nombre d’errors durant la seva replicació. Els provoca i busca, i d’aquests surt més reforçat, amb més coneixement de si mateix que abans.