Les aportacions de la biomimètica

La biomimètica , a el mateix temps concepte i pràctica, va representar un avanç en la teoria evolutiva de Darwin i una aportació a la societat per comprendre les limitacions de l’ antropocè i articular la seva superació.

Els seus orígens estan en Lynn Margulis (1938-2011), que, amb el seu treball com a biòloga, va teoritzar sobre la simbiogènesi, que explica com els organismes tendiríem a organitzar-nos en consorcis: ” la vida« independent »tendeix a ajuntar-ia ressorgir com un tot nou en un nivell superior i més ampli d’organització “. Margulis formula que els bacteris, que fins a mitjan segle XX només tenien interès per a la bacteriologia mèdica, són les artífexs de la complexitat de la cèl·lula eucariota i dels actuals refinaments dels diferents organismes.

L’aprenentatge que es pot extreure de la tesi de Margulis és que la vida és una evolució constant , i que en ella podem trobar els factors més rellevants de la regeneració cel·lular i de el desenvolupament dels organismes. Es destapen així elements substancials de l’avenir dels organismes vius, ampliant el camp alhora que igualant la visió de la vida sense dominàncies d’un tipus sobre altres . La seva teoria és manifestament bondadosa i respectuosa amb la biodiversitat i els ecosistemes que l’acullen.

 La teoria de Lynn Margulis veu la vida sense dominàncies d’un tipus sobre uns altres. És bondadosa i respectuosa amb la biodiversitat.

 Anys més tard, Janine Benyus va conjugar les tesis fundacionals de l’ Biomimicry Institute , que ha contribuït de manera notable a l’expansió de la biomimètica aplicada a totes les disciplines. Diu la ressenya editorial del seu llibre Biomimicry , “[ Benyus ] nomena una disciplina emergent que emula els dissenys i processos de la naturalesa (per exemple, cèl·lules solars que imiten fulles) per crear un planeta més saludable i sostenible. Des de la publicació de el llibre el 1997, la pràctica biomimètica de Janine ha anat evolucionant, i a el mateix temps, a través de xerrades, va explicar tot el món sobre què podem aprendre de el geni que ens envolta “.

A la web de Biomimicry Institute expliquen sobre l’organització que “l’any 2006 [ Benyus ] confonc el Biomimicry Institute , una associació sense ànim de lucre dedicada a fer de la biologia una part natural de el procés de disseny. L’Institut acull concursos anuals de disseny biomimètic sobre problemes de sostenibilitat massiva, mobilitzant desenes de milers d’estudiants i professionals a través de la Xarxa Global d’ Biomimicry per resoldre aquests reptes i proporcionar als usuaris la base de dades d’inspiració biomimètica més completa de l’món, AskNature , per utilitzar-la com lloc de partida “.

 Gràcies a la biomimètica entendrem què podem aprendre de el geni que ens envolta, la natura.

 Totes aquestes aportacions tenen un factor comú: la natura, entesa sota el concepte global de la vida, sigui vegetal, animal o humana. La importància d’aquests metamodels és que ens va permetre observar i comprendre un nou tipus de relacions basades en la lògica relacional, i que ja han superat la pura lògica racional aportada per la Il·lustració. Ja no ens és suficient la visió newtoniana ni la teoria de la causalitat. Per entendre la nova realitat, basada en la complexitat, necessitem aquests nous models vitals .

Byung-Chul Han ho expressa molt bé en dir que “el model de la causalitat no és capaç de descriure relacions complexes. La vida orgànica es sostreu a la relació de causalitat. En oposició a la cosa inanimada i passiva, l’organisme no permet sense més que la causa exterior arribi a repercutir en ell sense la seva intervenció. […] la peculiaritat de l’vivent consisteix a interrompre la causa exterior, transformant-la i fent començar en si alguna cosa nova. Per exemple, tot i que el vivent necessita aliment, l’aliment no és la causa de la seva vida. […] el vivent reacciona amb autonomia en l’extern. “