Entendre com pensen les abelles

La intel·ligència que desenvolupen les colònies de formigues, abelles o tèrmits, els bancs de peixos o les bandades d’ocells no és essencialment individual sinó col·lectiva . És a dir, l’abella no es manifesta com una enginyera natural però sí que ho fa la seva colònia que, de forma comunitària a través d’interaccions gairebé mecàniques, té la capacitat de realitzar operacions increïblement complexes, com podria ser, en aquest cas, la construcció de rusc.

Aquesta intel·ligència, que permet assignar tasques segons necessitats, defensar els territoris i trobar les formes d’actuar més eficients que impliquin menys despesa de recursos, és la que es coneix com ” intel·ligència d’eixam swarm intelligence )”.

 

Gràcies a la intel·ligència d’eixam, les comunitats poden respondre amb eficàcia als reptes de formes que serien impossibles d’assumir individualment.

 

Però, com es produeix aquest fenomen? Com és possible que, sense una mentalitat capaç de planejar grans estratègies i decidint només a través de les interaccions, aquests éssers vius puguin desxifrar els codis necessaris per dur a terme accions tan complexes?

Des de la mentalitat jeràrquica que impera avui dia encara en moltes organitzacions, la resposta seria fàcil: es tractaria d’una comunitat ben dirigida pels seus líders, que donen ordres clares per al correcte funcionament comunitari. La ciència, però, reflecteix aquest pensament: són comunitats sense líder i, en canvi, funcionen millor que moltes organitzacions humanes i jerarquitzades, segons explica Peter Miller en National Geographic . Les colònies de formigues, per exemple, tenen una reina. Més enllà de tenir funcions de lideratge, només s’encarrega de la reproducció. 

Sense lideratge, el que queda és la funcionalitat. A la intel·ligència d’eixam tot membre de la comunitat té clares les seves funcions. Les regles de conducta i l’assignació de tasques es produeix dins de el propi individu com a conclusió de les interaccions amb els seus semblants, que van transmetent la informació local. Que hi ha poc menjar? Els recol·lectors tornen a buscar. Que s’ha trencat una part de el niu? Els constructors van a reparar-la.

No hi ha líders. No hi ha ningú que digui què ha de fer cadascú. Tots, a partir de la poca informació que reben, saben com han d’actuar i quines són els seus objectius. Interactuen entre ells en termes d’igualtat i sense egoismes. La swarm Intelligence aborda la complexitat amb simplicitat: éssers simples seguint regles simples amb resultats extraordinaris. Aquestes “regles simples” corresponen a algoritmes naturals que poden ser analitzats i reproduïts.

Tot i que els humans no tenim la capacitat innata d’interactuar a través d’una intel·ligència d’eixam, podem integrar-la en la nostra vida per trobar respostes útils als nostres problemes .