Hibridació, l’assignatura pendent

Principalment, el concepte de hibridació fa referència a l’organisme viu (vegetal, animal o humà) que s’obté com a resultat de l’encreuament de dues espècies o varietats biològiques diferents. Ara, però, no cal exposar totes les característiques o significats que se li donen a l’concepte i voldríem limitar la present reflexió a la seva presència en les ciències socials, que autors com Néstor García Canclini defineixen com mestissatge cultural. 

Podem adoptar una actitud simplista, reduccionista, que es limita a entendre les relacions causals (causa-efecte), o bé acceptar el repte de la complexitat que ha sorgit fruit de la ciència i la tecnologia i que es convertirà en un nou i imprescindible mètode d’abordar tot el que percebem però encara no entenem. Si pensem com sempre, som com martells que no fan més que veure-ho tot com a claus de picar.

Es pot dir de manera conceptual, “en tot i per tot hi ha el principi de la dualitat”, de manera que tot té el seu contrari: el dia i la nit, la claredat i la foscor … No obstant això, els extrems no ho expliquen tot, en tant que ens perdem els clarobscurs de mig . Es pot dir que un moment del dia és clar o fosc, però com defineixes la penombra, la tarda, la matinada o a l’alba? No hi ha claredat ni foscor absoluta, no es defineixen per les expressions extremes.

 

La complexitat de el món actual no es pot definir a través d’una visió dualista. Hi ha molts matisos, i tots s’han d’entendre i contemplar.

 

De la mateixa manera, el sistema binari dels bits no és suficient per a expressar la complexitat. En aquest sentit, és gràcies a la lògica difusa , impulsada pel matemàtic i enginyer Lofti Zadeh , que es valora la visió gradualista o difusa per sobre de la binària.

Però, què té a veure amb la hibridació la lògica difusa i el que diem?

Ens serveix per entendre que aquesta hibridació que ara la nostra espècie, amb una ment més oberta, proposa (encara que no de forma generalitzada) és una cosa que altres organismes vius -com la vida vegetal o la vida animal- ja s’apliquen . De fet, la biomimètica , una disciplina que aporta una nova visió, no només racional, sinó vital, té el seu debut més notori en el Biomimicry Institute , que es defineix com a centre híbrid: són una organització sense ànim de lucre hibridada amb una altra amb ànim de lucre.

“A mesura que evolucionaven els nostres programes, vam començar a treballar estretament amb la nostra organització germana, el Biomimicry Guild , una empresa de consultes amb ànim de lucre també fundada per Janine Benyus . El 2010 vam iniciar un experiment i ens unim amb el Gremi sota una marca compartida , Biomimicry 3.8 , com a organització híbrida sense ànim de lucre. En 2014, les dues entitats van decidir tornar a el model original de marques dobles per aconseguir de manera més efectiva les nostres missions. la consultora amb ànim de lucre és ara Biomimicry 3.8, mentre que l’organització sense ànim de lucre és el Biomimicry Institute “, expliquen al seu lloc web.