Una cadena de favors natural

La visió que ens mostra una natura dominada pel conflicte i la competència ha servit moltes vegades com a justificació per a organitzacions socials i models econòmics que obvien el fet que, en gran part, la història de la nostra espècie és la història de la cooperació .

També entre la resta d’éssers vivents els individus tenen moltes més raons per establir relacions cooperatives que no lluitar pels mateixos recursos, llevat que ens situem en un context d’aguda escassetat. Tal com assenyala l’antropòleg Eudald Carbonell, les espècies incompetents són les que competeixen, per la seva incapacitat per cooperar o adaptar .

Les rajades de llops o hienes tenen més probabilitats de capturar preses més grans, a l’igual que feien els Neanderthals amb els mamuts.

Els pingüins Emperador conserven la seva calor corporal formant agrupacions que redueixen l’impacte dels vents glacials en el seu cos. Algunes aranyes prefereixen compartir el seu aliment a canvi de teixir una tela més gran amb altres congèneres que els permeti atrapar més víctimes.

La simbiosi (o mutualisme) és una forma de cooperació àmpliament estesa entre espècies que beneficia les dues , a diferència de l’ parasitisme que només beneficia a una d’elles a costa de l’perjudici de l’hoste, a què rarament li produeix la mort. Podríem dir, en aquest últim cas, que es tracta d’una relació de predació duradora en el temps.

Les fronteres entre una i altra, però, són de vegades difoses tal com ens mostra la relació que mantenen les formigues amb els seus “mascotes”, els pugons.

Els pugons verds i altres áfidos són molt eficients extraient saba de les plantes, però tenen molts problemes per digerir-la. En conseqüència, produeixen una secreció molt rica a un ritme molt intens, que és aprofitada per les formigues pel seu valor nutritiu.

Els pingüins Emperador, algunes espècies d’aranyes i la simbiosi entre pugons i formigues són alguns exemples de cooperació natural.

I què guanyen en aquest cas els pugons? Les formigues no tindrien massa futur com succionadors, però les seves mandíbules són molt dissuasòries davant de l’intrusos.

Aquesta relació “feudal” d’aliment a canvi de protecció es veu alterada quan la part més feble veu l’oportunitat d’adaptar-se a la situació per a benefici propi. És el que l’estudi participat pel CSIC i publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) descriu com “biomimètica agressiva”. Segons aquest treball, alguns pugons han après a imitar les substàncies que emeten les larves de la formiga Tetramorium de manera que aconsegueixen fer-se passar per elles. Una vegada han estat traslladades a la càmera-llar d’infants es converteixen en autèntics “vampirs”, succionant l’hemolimfa de les larves.

És el primer cas descrit entre aquestes espècies en què un comportament tan destructiu coexisteix amb una relació de mutualisme .

Una raó essencial per cooperar, tal com hem vist, és garantir l’accés als recursos. En sentit productiu, aquesta estratègia tendeix a prevenir situacions d’escassetat assegurant un bon subministrament o, en sentit més defensiu, impedint que altres s’apropiïn.

És possible canviar el concepte de què és recurs i què és residu si es té la capacitat de reconèixer els costos globals reals que una decisió econòmica té en el sistema.

L’evolució d’aquestes estratègies tendeix a ser evolutivament estable, és a dir que un cop adoptada per una població (o poblacions cooperants) desenvolupa mecanismes perquè no sigui envaïda per cap altra estratègia alternativa .

Com ens ensenyen les formigues amb la seva relació amb els pugons, les relacions de cooperació / competició poden canviar dràsticament si es contempla un residu com un recurs preciós encara per utilitzar. Les acàcies que viuen al desert conserven una quantitat sorprenentment alta de branques seques. La majoria d’arbres es desprendrien però elles no ho fan perquè la seva ombra protegeix de l’evaporació les parts vives i el sòl que l’alimenta.