Redescobrint el llenguatge natural

Les plantes són a la base de la cadena tròfica. D’elles depèn la nostra existència al planeta. Sense la fotosíntesi mai s’hauria creat l’oxigen que possibilita la vida dels animals. Són, també, l’origen de les fonts energètiques (els combustibles fòssils) i són, a el mateix temps, matèries primeres fonamentals per a l’alimentació, la medicina, l’energia i els materials (com bé apunten Stefano Mancuso i Alessandra Viola a Sensibilitat i intel·ligència en el món vegeta l). Portant-ho a l’extrem, les plantes poden viure sense nosaltres (durant milions d’anys va ser així), però nosaltres sense elles no trigaríem gaire a extinguirnos .

En quin grau som conscients? ¿Traiem profit d’observar la natura? Amb quina intensitat connectem amb la vida natural, ja sigui vegetal, animal o humana? A el fer-ho, podem percebre la diversitat? ¿Activem els nostres sentits? ¿Captem tot el sentit del què és viure? ¿Observem com es comporta cada espècie? ¿Extraiem lliçons per aplicar a les nostres vides?

Moltes preguntes. I moltes més que encara no sabem fer-nos. La natura, com un tot, ja té les respostes, esperant que algú les trobi . L’evolució de la vida porta milions d’anys en marxa, durant els quals cada espècie s’ha hagut d’adaptar a un entorn canviant. I de no fer-ho, l’espècie s’hauria extingit. La natura, per tant, ja ha après a resoldre els seus problemes i d’això podem aprendre.

 

Quan descobrim alguna singularitat de la Naturalesa ens meravellem. No obstant això, gairebé no sabem res de comunicar-nos amb ella. Per què sabem tan poc?

 

Molt d’aquest coneixement sovint és vist com anecdòtic, sense pensar que els humans també som protagonistes. Tots sabem que dels molts homínids que han existit només va sobreviure l’Homo Sapiens, si bé amb 1 herència de el 5% de Neandertal . Necessitem sacsejar la consciència i no autoenganyar sobre com ens acostem a la natura . Siguem sincers, quantes vegades fem una reflexió davant les plantes, boscos o animals, siguin els que siguin, per comprendre les seves necessitats? Ens les expressen amb els seus llenguatges, i com si fossin un altre idioma estranger, amb esforç les podríem entendre. Però no ens hem parat a fer-ho.

Quina és la naturalesa del seu llenguatge? Què ens diuen? Com ens ho diuen? Sabem poc o quasi res, tot i que quan vam descobrir alguna singularitat de la Naturalesa ens meravellem. Hem de reconèixer que vivim allunyats. No hauríem de preguntar, per tant, per què sabem tan poc ?

Quan parlem de la naturalesa, és obvi que, tot i que l’entenem, no la comprenem. Tant si són animals o plantes, vam intentar aproximar-nos a ells amb la raó, però és obvi que la raó no és el seu llenguatge. Els sentits ens aporten més, amb ells vam descobrir olors, colors, funcions, comportaments, patrons vitals, adaptació a circumstàncies canviants …

Fixem-nos com els nens s’acosten a la natura, dient-li coses i jugant. Així mateix, quants de nosaltres no sabem parlar amb els nens? Hi ha alguna evidència que responen a les raons? O, en canvi, responen als sentits i els sentiments? Pascal , el gran matemàtic ja ho deia: “el cor té raons que la raó no pot entendre”.

Com podem aprendre de la natura, ja que? Només vivint-la. I aquesta és la saviesa que les persones de camp entenen i per la qual tracten els urbanites amb certa condescendència.

Janine Benyus ho explica amb encert: “No es tracta d’aprendre de la natura sinó des de la naturalesa” , és a dir, deixar entrar la naturalesa dins teu, deixar que els senyals que emet s’apoderin de tots els teus sentits. Viure la simbiosi cos i ment en harmonia, regulada per les emocions que permeten ajustar i afinar la seva sintonia .