La natura resol problemes

Viure en societat té molts avantatges. Col·laboració, comunitat i sociabilitat són tres factors determinats per la vida en comú que fan la nostra existència més fàcil. Així i tot, les rutines laborals, familiars i socials derivades d’aquest model de vida ens col·loquen entre l’espasa i la paret en dosis gairebé diàries. I per resoldre aquests conflictes necessitem estratègies òptimes. Els humans, però, no som els únics que ens trobem en aquestes situacions.

Durant milions anys, la vida també s’ha trobat amb casos que li han forçat a buscar solucions. Enfront dels problemes, ha aconseguit una àmplia experiència en el desenvolupament d’estratègies per assegurar l’èxit. Mentre que l’ésser humà usualment afronta aquestes situacions a través d’una resolució focalitzada (davant d’un problema, es busca una única solució), la natura ha entès que per afrontar un problema, calen moltes solucions, i per això circumval el conflicte i el ataca des de diferents bandes desplegant una gran diversitat d’estratègies dissenyades per trobar la via més eficient .

El món natural, per tant, fa sempre balanç entre els recursos (energia, temps, etc.) que s’han de gastar i els resultats que es poden obtenir i determina el camí òptim a seguir en un entorn canviant, assetjat per atzaroses problemàtiques. L’experiència és sàvia i l’espècie humana té una vida molt més curta que la natura. Hem d’aprendre d’ella, i només cal obrir els ulls i aprendre a observar el que ens envolta per poder fer-ho.

En aquests llargs períodes d’evolució, plantes, animals i altres formes de vida han desenvolupat tàctiques per fer front a les amenaces que posen en risc la seva existència. Des de la simbiosi, fins al camuflatge o les armadures naturals, tots els éssers vius han anat teixint, a poc a poc, els seus bioestratègies més eficients per assolir l’objectiu final: viure gastant el mínim de recursos en sobreviure.

Un exemple d’aquestes bioestrategias ens el donen les plantes. El garrofó ( Phaseolus lunatus ) és un dels casos més anecdòtics que ens permet veure la sofisticada intel·ligència de el món vegetal, que moltes vegades queda oblidada enfront de la de l’món animal.  

En Sensibilitat i intel·ligència en el món vegetal , obra de Stefano Mancuso Alessandra Viola , se’ns explica que quan aquesta planta es veu atacada pels àcars emet substàncies químiques que atrauen àcars carnívors, concretament l’espècie Phytoseiulus persimilis , depredadors de l’àcar “vegetarià” , que devoren els enemics de la planta. El garrofó , per tant, opta per una cruel -i eficient- tècnica que podria resumir-se sota la dita popular de « els enemics dels meus enemics són els meus amics ». 

 

Tots els éssers vius tenen bioestrategias per viure el millor possible gastant el mínim de recursos en sobreviure.

 

Stefano Mancuso afegeix, a més, que l’estratègia de l’ garrofó ens mostra una realitat diària de la natura on, com si fos una mena d’escalada continua, les plantes i els animals generen el major nombre possible d’estratègies defensives i d’inhibició d’amenaces, sempre tenint en compte, per descomptat, quina és la que assegura els resultats més òptims sense malbaratar energia.

Les bioestrategias van més enllà de resoldre problemes específics de plantes o animals que busquen la supervivència. També hi ha escenaris on un ecosistema amb una població gran d’animals s’autoregula per aconseguir una estabilitat comunitària. L’exemple més paradigmàtic d’aquest cas és el joc de les coloms falcons , un cas basat en la teoria de jocs però aplicat a les dinàmiques que es donen en el món animal. Està extensament explicat en el llibre El gen egoista de Richard Dawkins .

A grans trets, aquest joc consisteix en un escenari teòric on dins d’una mateixa comunitat es donen dos tipus d’actituds, la crida de les coloms (que amenacen fins que l’enemic ataca i llavors es retiren sense patir danys) i la dels falcons (que ataquen fins que l’altre es retira o resulta ferit). Si, per exemple, la població tingués un gran nombre de coloms , l’aparició d’un falcó suposaria un gran avantatge competitiu per a aquest, ja que no tindria resistència. D’altra banda, si hi hagués una coloma en una comunitat de falcons, al no resultar mai malferida, prosperaria en la comunitat i es podria reproduir amb gran facilitat.